Splošno
Krmilna enota je odgovorna za spremljanje in nadzor sodobnih motorjev z notranjim izgorevanjem. Programirani parametri v krmilni enoti morajo obdelati in opravit veliko različnih operativnih in okoljskih pogojev. Vsak proizvajalec je pri serijski proizvodnji vezan na posebne normative, klasifikacije ter gospodarske in pravne zahteve. V profitno usmerjeni proizvodnji krmilnih enot in elektronskih sklopov je rešitev proizvajalcev po navadi v neki kompromisni rešitvi. Mehanske proizvodne tolerance in cross-model programiranje krmilnih enot, so razlogi za "friziranje" podatkov o zmogljivosti in porabi.

Kaj je Chiptuning
Chiptuning je individualna optimizacija upravljanja motorja. Parametri v posameznih mapah, npr. pretok zraka, vbrizg goriva, vžig, lambda sonda,... se popolnoma prilagodijo drug drugemu glede zahtev in ciljev. Rezultat optimizacije map pa se opazi v povečanju navora, moči in končni hitrosti, kot tudi v odpravi omejitev ter manjši porabi goriva.

Cilji optimizacije
Rezultat optimizacije map je predvsem v povečanju moči in navora. Pri tem moramo računati tudi z padajočo porabo goriva oz. enako porabo goriva, kot pred optimizacijo map. Po drugi strani pa se lahko osredotočimo le na manjšo porabo goriva (eko-tuning), kar pa ima kot rezultat manjše povečanje moči in kar vpliva na nezadovoljstvo stranke saj le ta želi manjšo porabo in večjo moč. Kot pri vseh mehanskih delih je potrebno upoštevati, da se ne prekoračijo fizične in maksimalne meje mehanskih delov. Maksimalno povečanje zmogljivosti in prevelika optimizacija porabe vodi do preobremenitve materialov in poškodbe(uničenja) pogonske enote.

O podjetju

Vizual tuning Dušan Hajdinjak s.p.
Tropovci, Obrtniška ul. 5, 9251, Tišina
Davčna številka : 39696472
Številka TRR : SI56 0463 5011 4575 102

Povezave

Piškotki

Politika zasebnosti

 

Copyright © 2024 Vizual tuning Dušan Hajdinjak s.p. , Vse pravice pridržane.